18 Mayıs 2016 Çarşamba

Ayazmana Efsanesi /Isparta / Senirkent


















Ayazmana Efsanesi: Ayazmana Senirkent ve Isparta'da olan bir mesirelik yerin adıdır. 

Isparta ağzıyla paylaşacağımız hikaye de rivâyete göre eveli bir anaynan gızı varımış. Evleri bitecik adayımış. Bunnarın bir sürü goyun guzuları varımış. Yakınnarında da su yoğumuş. Goyunnarı sulamaya de uzaklara giderlerimiş. Gız, çok bıkmış goyunnarı sulamak için uzaklara gidip gelmekten. Oturmuş, Allah'a yalvarmış: "-Allahım ne olur şuracıkda su olaydı. Su çıkar da istesen evimin ortasından çıkar" demiş. Bunun üzerine odanın ortasından su çıkmış.


Bi gış günü guru darı bi şey bişirceklermiş. Yakacakları galmamış. Gadın, yakıcak aramaya dışa çıkıyomuş. Amma, soğuktan, fazla uzaklaşamadan dönüyomuş. Her defasında da gız sormuş: "Ayaz mı ana?" derkene oranın adı Ayazmana galmış.


Ayazma adı bu geçen efsanedeki hadisenin sonunda verildiğine inanılmaktadır.


Vidyoda da belirttiğimiz gibi mağara görünümlü yerin uzunluğu 7 metre civarında olup sonunda ise boş bir oda bulunmaktadır. Bir ev görünümünde olup, 1945 yılında yapıldığı ve mesire alanının içerisinde kullanılmaktadır.


Isparta halkı veya hikayeyi bilen diğer ziyaretçiler mağaranın içine girip anne ve çocuğuna dua etmektedirler. Hatta halkın belirttiğine göre; " Akşam ezanından sonra Ayazmana'dan ağlama sesleri" duyulmaktadır.


Sizler için gezip görüntüledik. 

Daha fazla efsanevi hikaye, tarihi yerler, spritüel konular hakkında araştırma yapıp, bilinen ve bilinmeyen hakkında gizemli bir yolculuğa çıkmak için " www.metedoran.blogspot.com.tr " yi ziyaret edip, Sosyal medyalarda bizi CAN METEDORAN veya METEDORAN adı ile bulabilirsiniz. 

                     





       

















Bu Blogda Ara