7 Mayıs 2016 Cumartesi

Harmandir Sahib / Altın Tapınak / Hindistan

Harmandir Sahib yani Altın Tapınak  (Pencapça: ਹਰਿਮੰਦਰ ਸਾਹਿਬ) ya da Darbar Sahib , Hindistan'ın Amritsar şehrinde bulunan Sih tapınağıdır ve Sih inancındaki de en önemli ibadethanedir.

Halk arasında Altın Tapınak ya da Tanrı'nın Tapınağı olarak anılan tapınak Sih inancındaki en önemli ibadethane olduğu gibi, Sih gurudwaralarının da en eskilerinden biridir. 4. Sih gurusu Guru Ram Das Ji tapınağı tasarlayan kişi olduğu gibi Amritsar (o dönemki adıyla Ramdaspur) şehrinin de kurucusu ve planlayıcısıdır. Gerek bu sebeple gerekse Tapınağın şehirde bulunması sebebiyle, şehre sıklıkla Guru Di Nagri yani "Guru Şehri" ya da "Guru'nun Şehri" denir.

Sih inancı doğrultusunda tapınağın kapıları her dinden ve ırktan herkese açıktır. Tapınakta uyulması gereken birkaç küçük kural vardır. Bunlar, tapınağa girmeden önce ayakkabılarınızı çıkarmanız, başınızı bir türbanla örtmeniz ve ortamın huzurunu bozacak davranışlarda bulunmamanız.

Altın Tapınak olarak da bilinen Darbar Sahib, Amritsar (Punjab)’dadır ve Sihlerin teo-politik başkentidir. Her gün 100.000'den fazla kişi Sih inancındaki bu kutsal yeri ziyaret edip ibadet eder. Harmandir Sahib’i ziyaret eden Sihler, bu ziyaretlerinden sonra kendi inanışlarında “Hacı” olmaktadır. Yapımına 1574 yılında başlanan ve zamanla kademe kademe genişletilen Altın Tapınak, 4 tarafından giriş olan bir bölgedir. Bu bölgenin ortasında ise esas tapınak bulunmaktadır.

Bu Blogda Ara