1 Ocak 2016 Cuma
Hz. İsa’nın kabri nerededir?
Kudüs’te bulunan Kutsal Kabir kilisesinde Hz. İsa’nın gerçek kabrinin bulunduğuna milyonlarca Hıristiyan inanmaktadır. İki yüzyıl boyunca Hz. İsa’nın mezarının bulunamaması ve gerçek bir açıklamanın olmaması bunu söylentiden öteye götüremiyor.
Kutsal kitap İncil’e göre Hz. İsa’nın cenazesi, ”Yusuf cesedi alıp onu temiz bir keten bezine sardı; kaya içine oymuş olduğu kendi yeni kabrine onu yatırdı ve kabrin kapısına büyük bir taş yuvarlayıp gitti. MATTA 27:59-60 ”
Roma imparatorluğunun Hıristiyanlığı kabul eden ilk Roma imparatoru Konstantin 4. yüzyılın başında Kudüs başpiskoposu tarafından İsa’nın kabrini bulmak için görevlendirildi. Böylece Büyük Roma tapınağını yıkan kral, temellerinde bir kabir buldu. Bu kabrin, Arimathealı Yusuf’un acele ile Hz. İsa’yı gömdüğü yerdir diyerek açıklama yaptı. Bu gün bunu doğrulayan hiç bir kaynak yoktur.
Söylentilere göre, Konstantin’in annesi Helena, Hz. İsa’yı gerdikleri çarmıhı Kutsal Kabir Kilise’sinde bulmuştur. İncil, Romalıların Hz. İsa’yı, Kudus duvarlarına yakın bir yerde çarmıha gerdiklerini söyler. Eski bir taş ocağı olan bu duvarların olduğu bölgede, kafatası şeklinde iki kaya vardır.Pek çok Hristiyan bu kayaların arasına Hz. İsa’nın çarmıha gerildiğine inanır.
Bu taş ocağının yakınlarında bulunan kaya duvarlara eski zenginler kabirlerini oydurmuşlardır. Arimathealı Yusuf belki de bu taş mezarlardan birini kullanmış olabilir. Matta İncili’nde (“Akşam olunca, İsa’nın şakirdi olmuş Arimathealı Yusuf adlı zengin bir adam geldi. Bu adam Pilotus’a gidip İsa’nın cesedini istedi. O zaman Pilotus verilsin diye emretti. Yusuf cesedi alıp…” 27: 57-60) denir. Kabrin, kapısını değirmen taşı gibi yuvarlak bir kaya ile kapatıldığı anlatılır. Bu mezarların ağızları da o dönemde bu tip kayalar ile kapatılırmış.