24 Ekim 2017 Salı

Allah'ın Kullarını Koruyup Gözetmesi İle İlgili Hadisler

“O Allah ki, gece namazına kalktığında ve secde edenler arasında dolaştığında Seni görüyor.”
“Siz nerede olursanız olun, Allah sizinle beraberdir.”
“Ne yerde ne de gökte Allah’a gizli kalmaz.”
“Şüphesiz Rabbin hep gözetlemektedir.”
“Allah, gözlerin hain bakışını ve kalplerin sakladığı bütün şeyleri dahi bilir.”
Ömer İbn Hattab (radıyallahu anh) demiştir ki: Bir gün Resulullah’ın (sallalahu aleyhi ve sellem) huzurunda bulunduğumuz sırada, elbisesi bembeyaz, saçları simsiyah, yoldan gelmiş gibi bir hali olmayan ve içimizden hiç kimsenin tanımadığı bir şahıs çıkageldi. Hz.Peygamber’in yanına sokuldu, önüne oturdu, dizlerini dizlerine dayadı, ellerini dizlerinin üstüne koydu ve “Ey Muhammed, bana İslam’dan bahset!” dedi. Resulullah (sallalahu aleyhi ve sellem) : “İslam; Allah’tan başka bir ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resulu olduğuna şahadet etmen, namazı şartlarına riyaet ederek kılman, zekatı vermen, ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirebilirsen Kabe’yi ziyaret etmendir.” buyurdu. Karşısınıdaki şahıs “Doğru söyledin” dedi. Doğrusu onun hem sorup hem de tasdik etmesi garibimize gitti. Derken o şahıs “İmandan bahset bana” dedi.Resulullah (sallalahu aleyhi ve sellem) “Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe inanmaktır. Kadere, hayrına ve şerrine iman etmendir.” buyurdu. O şahıs tekrar “Doğru söyledin” dedi. “Peki ihsan nedir, ondan bahset” dedi. Resulullah (sallalahu aleyhi ve sellem) “İhsan, senin Allah’ı görüyor gibi O’na kulluk yapmandır. Her ne kadar sen O’nu görmesen de O seni görmektedir” buyurdu. O şahıs yine, “Doğru söyledin” dedi. Bundan sonra da “Kıyamet ne zaman kopacak?” diye sordu. Hz. Peygamber (sallalahu aleyhi ve sellem) “Bu hususta soru sorulan kişi, sorandan daha bilgili değildir” buyurdu. O şahıs “Öyleyse kıyamet alametlerinden bahset” dedi. Resulullah (sallalahu aleyhi ve sellem) “Anneler, kendilerine cariye muamelesi yapacak çocuklar doğuracak; yalın ayak, baldırı çıplak koyun çobanları da yüksek ve mükemmel binalarda birbirlerine çalım satacaklardır” buyurdu. O şahıs sessizce mescidden ayrıldı. Ben bir süre öylece kalakaldım. Derken Resulullah (sallalahu aleyhi ve sellem) bana şöyle seslendi: “Ey Ömer, soru soran kişinin kim olduğunu biliyor musun?” Ben : “Allah ve Resulu bilir” dedim. Resulullah (sallalahu aleyhi ve sellem) “O Cebrail’di size dininizi öğretmeye gelmişti diye buyurdu.”
Ebu Zer Cündeb İbn Cünade ile Muaz İbn Cebel (radıyallahu anhuma) demişlerdir ki: Resulullah (sallalahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Nerede olursan ol, Allah’tan kork ve O’na karşı saygılı ol’ Günahın arkasından hemen iyilik yap ki onu siliversin. İnsanlara muamelende güzel ahlaktan ayrılma!”
İbn Abbas (radıyallahu anhuma) demiştir ki : Nebiler Serveri Efendimiz’in (sallalahu aleyhi ve sellem) terkisinde yol alıyordum. Bana şöyle buyurdular: “Ey delikanlı! Sana bir kaç kelime öğreteyim: Sen Allah’a ait hakları koru ki, Allah da seni muhafaza etsin. Allah’ını gözet ki, O’nu yanında bulasın. İstediğin zaman Allah’tan iste. Yardım isteyecek olursan yine Allah’tan dile ve bil ki; bütün ümmet toplanıp sana bir fayda temin etmeye çalıssınlar, ancak senin için Allah’ın takdir buyurduğu faydayı temin edebilirler. Yine bütün insanlar toplanıp sana zarar vermeye kalkışsalar Allah’ın takdir edip yazmış olduğunun dışında zerre kadar zarar veremezler. Artık kalemler kaldırıldı, yazılar kurudu.”
Enes İbn Mailik (radıyallahu anh) demiştir ki : Siz kıl kadar bile önemsemediğiniz bir takım işler yapıyorsunuz ki, doğrusu biz onları Resulullah’ (sallalahu aleyhi ve sellem) zamanında helak sebebi olan büyük hatalardan sayardık.
Ebu Hureyre (radıyallahu anh) demiştir ki : Peygamber efendimiz (sallalahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdular: “Allah gayret tecellisinde bulunur. Alla’ın gayreti kulun işleyeceği haramlara karşıdır”
İzahı : Allah, kulun harama girmesine katiyen razı değildir. Allah’ın emir ve yasaklarının çiğnenmesi gayretullaha dokunur.
Şeddad İbn Evs (radıyallahu anh) demiştir ki : Fahri Kainat Efendimiz (sallalahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdular: “Akıllı kişi, kendini hesaba çeken ve ölüm ötesi için amel işleyendir. Aciz kişi ise kendini heva hevesine kaptırıp da Allah’tan gerçekleşmeyecek şeyleri bekleyen kuruntu sahibi bir zavallıdır.”
Ebu Hureyre (radıyallahı anh) demiştir ki: Resulullah (sallalahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesi, müslümanın İslamiyetine ait güzelliklerindendir.”
Yani; kıvamında ve kendi iç güzellikleriyle yaşanan Müslümanlık, lüzumsuz bütün duygu, düşünce ve fiillere karşı kapalı olan Müslümanlıktır.

23 Ekim 2017 Pazartesi

Kötü Alışkanlıklardan Kurtulmak İçin Virdler

Kötü alışkanlıklar günümüzde bir çok insanı hem maddi hem manevi hemde sağlık açısından kötü duruma  düşüren en önemli konu. Bu konu hakkında bir çok araştırma  yaptım dualar yazdım.Fakat bu alışkanlıklardan kurtulmak için önce kişinin irade gücünü geliştirmesi gerektiği çok önemli.Bir insanın iradesine sahip olma kuvvetine  erişmesi onun bu alışkanlıklardan kurtulmasında en önemli etken olucaktır.
Allah’ın izni ile bu dualara devam eden kimse en kısa zamanda  kurtulucaktır.
Başkası için yapmak isteyen kardeşlerimiz,eşi,çocuğu ,kardeşi veya başka bir yakını için onun niyetine adını söylerek okuyabilir.
İşte burada Rabbimizin 99 Esması dışında olan bir çok esmadan bir olan ” Yâ Mürid ” Esmasını okuyacağız.
Allah’ın İrade sıfatının adı olan “Yâ Mürid”  iradeyi geliştirmede çok önemlidir.
Allahın kuddus ismi şerifi de kötü alışkanlıklardan kurtulmak için çok önemli esmadır.
Aşağıdaki diğer  duada bu alışkanlıklardan kurtulmak için çok önemli duadır.
Okunacak Dualar:
3000 Adet Civarı ”Ya Mürid”
3000 Adet Civarı ”Ya Kuddüs”
300 Veya 500 Adet “Kuddûs-üt tâhiru min külli sûin”

22 Ekim 2017 Pazar

Miftahul Cennet Duası

Bu dua her türlü hayırlı hacet,her türlü sıkıntı için en güçlü,en etkili dualardan biridir.
Bir gün Hazreti Peygamber (s.a.v) Ashabıyla mescitte otururken Cebrail Aleyhissselam geldi ve şöyle dedi.
“Yâ Muhammed! Hakk Teâlâ sana selam gönderdi ve bu duayı sana verdi Ki bu duayı senen önce hiç bir paygambere vermedi.”
-“Ey Muhammed! Her kim bu duayı okursa;”Kıyamet günü kabirden lakacak ,burağa binecek,hatta  mahşer halkı “Bu hangi peygamberdir?” diye hayretle kalkacaklardı. O sırada bir nida edilir. “Bu bir Peygamber değilidri.Dünyada miftahul cennet duasını okudu.Hakk Teala bu kerameti ona bahşeyledi.Ve rıdvan cennetlerini  ona açtı.
Her türlü hayırlı hacet için 2 rekat namaz kılıp(3-7-21 veya 41 ) defa okunur,kabulünden asla şüphe edilmez.
Her kim bu duayı  okusa Nurdan tahtlar üzerinde oturur ve akrabalarına şefaat eder.
Bu duayı yanında taşıyan kimse hasta ise şifa bulur.
Borçlu ise gayb hazineelri ona açılır.
Okuyanın bağışlanması için Melekler Allah Teâlâ’ya niyaz ederler.
Hacet için okunursa hacetelr Allah’ın zini ile kabul edilir.
Yolculuk anında yanında götürenelr kaza ve beladan muhafaza olurlar.
Bu duayı okuyanlar ve taşıyanalr halkının yanında aziz olurlar.
Hz. Ali(k.v) buyuyur ki:
Bu duayı  okuyan kimse yoksulluk yüzü görmez.(Yazma En’am-ı  Şerif)
Duanın okunuşu:
Bismillahirrahmanirrahiym* Ve ilahüküm ilahün vahıd* la ilahe illa hüver rahmanür rahiym* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Ve kul rabbi euzü bike min hemezatiş şeyatiyni ve euzü bike rabbi en yahdurun* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Kul rabbi enzilni münzelen mübaraken ve ente hayrul münzilin* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Rabbic’alni mükıymes salati ve min zürriyeti rabbena ve tekabbel düa’* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah muhammedün rasulüllah* Rabbena tekabbel minna inneke entes semiy’ul alim* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Rabbena heb lena min ezvacina ve zürrriyyatina kurrate a’yünin vec’alna lil müttekıyne imama* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Rabbişrah li sadri ve yessir li emri vahlül ukdeten min lisani yefkahu kavli* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Rabbena zalemna enfüsena ve in lem tağfir lena ve terhamna le nekunenne minel hasirin* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Rabbena etmim lena nurana vağfir lena inneke ala külli şey’in kadir* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Rabbena efrığ aleyna hayran ve teveffena müslimin* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Rabbenağfir lena zünubena ve keffir anna seyyiatina ve teveffena meal ebrar* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Rabbi la tezerni ferden ve ente hayrül varisin* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Rabbenağfir lena ve li ıhvaninellezine sebekuna bil iman* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Rabbenasrif anna azabe cehenneme inne azabeha kane ğarama* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Ve kul rabbirhamhüma kema rabbeyani sağıyra* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Fe se yekfikehümüllahü ve hüves semiy’ul alim* Allahümme edhılil cennete la ilahe illellah, muhammedün rasulüllah* Ya hayyü ya kayyumü ya zel celali vel ikram* Bi rahmetike ya erhamer rahimiyn*
DUA’NIN ANLAMI
Sizin ilahınız, tek bir ilahtır. O’ndan başka gerçek ilah yoktur. O dünyada herkese, ahirette sadece mü’minlere rahmet eden tek Allah’tır. BAKARA 163
Allahım bizi cennetine koy. Allah’tan başka yaratıcı yok, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah’ın Resulüdür
De ki: ‘Rabbim! Şeytanların kışkırtmalarından sana sığınırım. Mü’minun 97
Allahım bizi cennetine koy. Allah’tan başka yaratıcı yok, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah’ın Resulüdür
Rabbim! Beni mübarek bir yere indir. Sen indirenlerin en iyisisin” de. Mü’minun 29
Allahım bizi cennetine koy. Allah’tan başka yaratıcı yok, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah’ın Resulüdür
Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle; ey Rabbimiz! Duamı kabul et!İbrahim 40
Allahım bizi cennetine koy. Allah’tan başka yaratıcı yok, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah’ın Resulüdür
‘Ey Rabbimiz! Bize eşlerimizden ve soylarımızdan göz aydınlığı olacak kimseler ihsan et ve bizi takva sahiplerine önder kıl!’ derler. Furkan 74
Allahım bizi cennetine koy. Allah’tan başka yaratıcı yok, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah’ın Resulüdür
Ey Rabbim! Benim göğsümü geniş let. işimi kolaylaştır, dilimin düğümünü çöz ki sözümü anlayabilsinler.Taha 25-28
Allahım bizi cennetine koy. Allah’tan başka yaratıcı yok, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah’ın Resulüdür
Ey Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizleri affetmezsen ve bizlere acımazsan hüsrana uğrayanlardan oluruz A’raf, 123
Allahım bizi cennetine koy. Allah’tan başka yaratıcı yok, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah’ın Resulüdür
Ey Rabbimiz. Üstümüze sabır yağdır ve bizi müslüman olarak öldür.araf126
Allahım bizi cennetine koy. Allah’tan başka yaratıcı yok, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah’ın Resulüdür
Ya Rabbi! Bizim günahlarımızı bağışla, kötülüklerimizi ört ve bizi de iyilik yapanlarla birlikte öldür. Al-i İmran, 193
Allahım bizi cennetine koy. Allah’tan başka yaratıcı yok, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah’ın Resulüdür
“Rabbim! Beni tek başıma bırakma. Sen varislerin en hayırlısısın
Enbiya 89
Allahım bizi cennetine koy. Allah’tan başka yaratıcı yok, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah’ın Resulüdür
. “Ey Rabbimiz! Cehennem azabını bizden uzaklaştır; çünkü onun azabı gerçekten pek korkunç ve süreklidir!” derler. Furkan 65
Allahım bizi cennetine koy. Allah’tan başka yaratıcı yok, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah’ın Resulüdür
“Rabbim! Tıpkı beni küçükken koruyup yetiştirdikleri gibi sen de onlara acı. İsra 24
Allahım bizi cennetine koy. Allah’tan başka yaratıcı yok, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah’ın Resulüdür
Allah yeter ve o, her şeyi duyandır, bilendir. Bakara 137
Allahım bizi cennetine koy. Allah’tan başka yaratıcı yok, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Allah’ın Resulüdür
Ey daima diri (Hayy) olan ve her şeyin varlığı elinde olan (Kayyum) olan Allahım!
Ey azamet ve ikram sahbi olan Allahım!
Bize merhamet et,Ey merhametlilerin en merhametlisi!

19 Ekim 2017 Perşembe

Kader Nedir? Kazâ Nedir? Kaza ve Kader ne demek?

Kader Nedir? Kader ne demek?

Kader sözlük anlamı olarak bir şeyi ölçü ve miktara göre yapmak ve belirlemek  anlamındadır. Dini açıdan Allah'ın en başından en sonuna kadar her şeyin zamanını, özelliğini, yerini önceden bilmesi ve takdir etmesidir. Kader Allah'ın belirli bir ölçüye göre düzenlenmiş olan ilahi bir kanunudur.
Her şeyin bir kaderi vardır. Bir şeyin başlangıcı ve sonu arasında geçen her şey kaderdir. İnsanında doğumu ve ölümü ile arasında geçen her şey, Allah'ın iradesi ile herşeyi önceden bilip şekillendirmesi ve tayin etmesiyledir. Buna insanın kaderini önceden belirli olarak yaşaması diyebiliriz.
Allah insanı hür yarattı ve kendi seçimleri doğrultusunda kaderini belirleyerek hayatını önceden şekillendirdi. Allah'ın her şeyi önceden bilmesi onun kudreti ve ilmiyledir. İnsanın kendi şeçimleri doğrultusunda Allah kaderini önceden belirler. İnsanın nasıl yaşayacağı önceden bellidir.

Kazâ Nedir? Kazâ ne demek?

Kaza, Allah'ın önceden buyurduğu ve belirlediği bir şeyin zamanı gelince Allah'ın iradesi ve takdiriyle meydana gelmesi ve şekillenmesidir. Bir şeyin zamanı gelince meydana gelmesidir.

Kaza ve Kadere iman nedir?
Kaza ve kadere iman etmek iman esaslarından sayılmaktadır. İnsan, hayır olsun şer olsun herşeyin Allah'tan olduğuna iman eder ve her şeyin onun dilemesi ve istemesi ile gerçekleştiğine inanır.

Kaderini İnsan kendi mi belirledi yoksa Allah mı?
Allah insanı hür yarattı. İman edip etmemek kendi isteğiyledir. İşlediği hayırda kendi iradesiyle, işlediği şer de kendi iradesiyledir.
Allah zamanla kısıtlı olmayan ilmiyle insanın kendi seçimleri doğrultusunda kaderini belirlemiştir. İnsanda zamanı gelince o belirlenmiş kadere göre yaşar ve ölür. Bizim nasıl yaşayacağımız Allah'ın ilmi sayesinde önceden bilinmektedir.

İnsanın kaderi sonradan değişir mi?
Kader, sonradan belli olan bir durum olmadığından değişir demek mümkün değildir. Allah insanın kaderini daha doğmadan yada daha dünya bile oluşmadan ilmiyle bilip yazmıştır.
İnsan önceden belli olan yazılmış olan kaderini yaşar. Allah'a iman eden bir kul bunu böyle bilir ve yaşar. Hiç bir şekilde sorgulamaz ve Allah'ın ilminden şüphe duymaz.

Hayır ve Şer nedir? Hayır ve Şer neden var?
Hayır, iyi olan şey, iyilik ve faydalı iş anlamındadır. Allah'ın buyurduğu güzel şeyleri yapmak demektir. Şer de tam tersi kötü olan şeyleri yapmak, fenalık olarak tanımlanmaktadır. Allah'ın yasakladığı ve sevmediği şeyleri yapmaktır.
Yaratılışta her şeyin bir zıttı vardır. Hayır ve şer birbirinin zıttıdır. Sadece hayır olmuş olsa idi şer olmasaydı insan bir sınavda olmasaydı herkes o zaman cennette olacaktı. O zaman yaratılmanın, yaratılışın bir anlamı olurmuydu.
İnsan kendi dünyasında zaman ve mekana kısıtlı olarak kendi aklı nispetinde düşünür. Neyin daha hayırlı olacağı konusunda sadece kendi bilgisine göre karar verir. İyi kötü, güzel çirkin, doğru yanlış, hayır şer bunlar olmasa bir diğerinin farkı nasıl anlaşılacak.

Kaderimiz bizim dışımızda şekillenir mi?
Yaşantımızda bizim belirleyemeceğimiz veya değiştiremeyeceğimiz şeylerde vardır. Yaşadığımız yer, ailemiz, şeklimiz şemalimiz gibi bazı şeyler bizim irademizin dışında oluşmaktadır.
Doğuştan hastalığımızın veya sakatlığımızın olması bizim dışımızda oluşan bir durumdur. Kaderimiz bu durumlarla birlikte bizim yaşayacağımız ve şekillendireceğimiz şeylerin bütünüdür.

18 Ekim 2017 Çarşamba

Amene'r Resulu Meali ve Anlamı

Amene'r-Resulü (Amenerresulu ayeti)

Amene'r-Resulü Bakara Suresinin son iki ayetidir. Peygamberimiz aleyhissalatu vesselam "Bakara Suresi'nin sonundaki iki ayeti geceleyin kim okursa o iki ayet ona kafi gelir." buyurmuşlardır. Yüce Allah Bakara suresini bu iki ayet ile sona erdirdi. Bu iki ayet bir evde üç gece okundu mu artık şeytan ona yaklaşamaz. Her müslüman olan Amene'r-Resulü ayetini okumadan gece yatağına yatmaz.
Kur'an'da indirilmiş bazı ayetler vardır. Bu ayetler Allah tarafından daha faziletli kılınmışlardır. Diğer ayetlerden bir üstünlükleri vardır. Bakara Suresinin bu iki ayeti de (Amene'r-Resulü) bunlardan biridir. Bu iki ayeti eşinize, çocuklarınıza da öğretin.
Amene'r-Resulü Arapça hat
Amener-Resulu
Amene'r-Resulü Arapça Latin harf
* Amener rasulü bi ma ünzile ileyhi mir rabbihı vel mü'minun
* küllün amene billahi ve melaiketihı ve kütübihı ve rusülih
* la nüferriku beyne ehadim mir rusülih
* ve kalu semı'na ve eta'na ğufraneke rabbena ve ileykel masıyr
* La yükellifüllahü nefsen illa vüs'aha
* leha ma kesebet ve aleyha mektesebet
* rabbena la tüahızna in nesına ev ahta'na
* rabbena ve la tahmil aleyna ısran kema hameltehu alellezıne min kablina
* rabbena ve la tühammilna ma la takate lena bih
* va'fü anna * vağfir lena
* verhamna ente mevlane fensurna alel kavmil kafirın
Amene'r-Resulü Diyanet Meali:
Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü’minler de (iman ettiler). Her biri; Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler ve şöyle dediler: “Onun peygamberlerinden hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz.” Şöyle de dediler: “İşittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Senden bağışlama dileriz. Sonunda dönüş yalnız sanadır.” Bakara 285
Allah bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar. Onun kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. (Şöyle diyerek dua ediniz): “Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.” Bakara 286.
Amene'r-Resulü Elmalılı Hamdi YAZIR Meali:
Peygamber, Rabbinden ne indirildiyse ona iman etti, müminler de. Hepsi, Allah'a, meleklerine, kitaplarına ve: "Peygamberleri arasında hiçbir ayırım yapmayız." diye Peygamberlerine inandılar ve: "İşittik ve boyun eğdik, bağışlamanızı dileriz, ey Rabbimiz! Dönüş sanadır!" dediler. Bakara 285.
Allah, kimseye gücünün ötesinde bir teklifte bulunmaz. Herkesin kazandığı yararına, yüklendiği günahı zararınadır. Ey Rabbimiz, eğer unutarak veya yanılarak yaptıksa, bizi sorgulama! Ey Rabbimiz, bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi, ağır yük yükleme! Ey Rabbimiz bize gücümüzün yetmediğini yükletme, günahlarımızı affet, bizleri bağışla ve bize acı! Sensin mevlamız! Bizi, Seni tanımayanlara karşı yardımınla zafere eriştir, kahrolsun kafirler. Bakara 286

17 Ekim 2017 Salı

Günlük Dualar

Günlük Dualar

Sabahleyin Uykudan Kalkınca Okunacak Dua:

Okunuşu: "Elhamdulillahillezi ehyana ba'de ma ematena ve ileyhi'n- nüşur."
Anlamı: "Bizi öldürdükten sonra dirilten (uyuduktan sonra uyandıran) Allah'a hamdolsun. (kıyamette) O'nun huzurunda toplanılacaktır."  (Buhari: 11/96)

Her Sabah Okunacak Dua:

Okunuşu: "Allahümme bike asbahna ve bike emseyna ve bike nehya ve bike nemutu ve ileykennuşur."
Anlamı: "Allahım! Senin yardımınla sabaha girdik, senin yardımınla akşama kavuştuk, senin yardımınla diriliyor ve senin kudretinle ölüyoruz ve (kıyamette) varış sanadır."  (Ebu Davud: 5067)

Her Akşam Okunacak Dua:

Okunuşu: "Allahumme bike emseyna ve bike esbahna ve bike nahya ve bike nemutu ve ileykel masir."
Anlamı: "Allahım! Senin yardımınla akşama girdik, senin yardımınla sabaha kavuştuk, senin yardımınla diriliyor ve senin kudretinle ölüyoruz ve dönüş yalnız sanadır."  (İbn Mace, Dua: 14)

Şirkten Korunmak İçin (Sabah-Akşam) Okunacak Dua:

Okunuşu: "Allahumme inni euzu bike min en uşrike bike şey'en ve ene a'lemu ve estağfiruke lima la a'lemu inneke ente allamulğuyubi."
Anlamı: "Allahım! Şüphesiz ben bilerek herhangi bir şeyi şirk koşmak (eş ve ortak tanımak) tan sana sığınırım.Bilmeyerek işlemiş olduğum(şirk ve hatalarım) ın senden bağışlanmasını dilerim. Şüphesiz ki bütün gaybları (gizli şeyleri) ancak sen bilirsin."  (et-terğıb ve et-terhib: 1/76)

Yemekten Sonra Okunacak Dua:

Okunuşu: "Elhamdulillahillezi et'amena ve segana ve cealena müslimin."
Anlamı: "Bizi nimetleriyle yediren ve içiren ve bizi İslam üzere bulunduran Allah'a hamd olsun."  (Ebu Davud, At'ime:15)

Elbise Giyerken Okunacak Dua:

Okunuşu: "Elhamdulillahillezi kesani haza ve razeganihi min ğayri havlin minni ve la guvvetin."
Anlamı: "O Allah'a hamd olsun ki, benden bir kuvvet olmaksızın bu elbiseyi bana giydirdi ve (bunu) bana rızık olarak verdi."  (Tirmizi, deavat: 107)

Camiye Girerken Okunacak Dua (sağ ayakla girilir):

Okunuşu: "Bismillahi vessalatu vesselamu ala rasulillahi. Allahummeğfir li zunubi veftah li ebvabe rahmetike."
Anlamı: "Allah'ın adıyla, Allah Resulune salat ve selam olsun. Allah'ım , günahlarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç."  (Müslim, müsafirin:68)

Camiden Çıkarken Okunacak Dua (sol ayakla çıkılır):

Okunuşu: "Bismillahi vessalatu vesselamu ala rasulillahi. Allahumme inni es'eluke min fedlike, allahumme e'sımni mineşşeytanirracim."
Anlamı: "Allah'ın adıyla, Allah Resulune salat ve selam olsun. Allah'ım , Senden fazl-u (ihsanını) diliyorum. Allahım, beni rahmetinden uzaklaştırılmış şeytanın şerrinden koru."  (Buhari, teheccüd: 25)

Helaya Girerken Okunacak Dua (sol ayakla girilir):

Okunuşu: "Bismillahi Allahumme inni euzu bike minelhubsi velhebaisi."
Anlamı: "Allah'ın adıyla, Allahım, her türlü pislikten ve pis olan şeylerden(erkek ve dişi şeytanların şerrinden) sana sığınırım."  (İbni Mace, Teharet: 9)

Heladan Çıkarken Okunacak Dua (sağ ayakla çıkılır):

Okunuşu: "Ğufraneke, Elhamdulillahillezi ezhebe annil eza ve afani."
Anlamı: "(Allahım!) Senin mağfiretini dilerim.Benden eza veren şeyleri gideren ve bana afiyet veren Allah'a hamdolsun."  (İbni Mace, taharet:10)

Bir Meclisten (sohbet veya bir toplantıdan) Kalkarken Okunacak Dua:

Okunuşu: "Subhaneke Allahumme ve bihamdike eşhedu en la ilahe illa ente estağfiruke ve etubu ileyke."
Anlamı: "Allah'ım! Seni her türlü noksanlıklardan tenzih eder, hamdimi sana takdim ederim. Senden başka hiçbir ilah bulunmadığına şehadet ederim. Senden mağfiret diliyor ve sana tevbe ediyorum."  (tirmizi, deavat: 38)

Su İçtikten Sonra Okunacak Dua:

Okunuşu: "Elhamdulillahillezi segana azben furaten birahmetihi ve lem yec'alhu milhen ucacen bizunubina."
Anlamı: "Bize tatlı soğuk su içiren ve günahlarımız sebebiyle onu içilmez tuzlu su yapmayan Allah'a hamd olsun."  (Ebu Nuaym)

Aynaya Bakarken Okunacak Dua:

Okunuşu: "Elhamdulillahi Allahumme kema hassente halgi fehassin hulugi."
Anlamı: "Allah'a hamdolsun. Allah'ım! Benim yaratılışımı güzel kıldığın gibi ahlakımı da güzelleştir."  (İbnüs-sünni, El- Ezkar: 270)

Aksırma Esnasında:

Aksıran kimsenin;  "Elhamdulilllah" "Allah'a hamd olsun" demesi, o'nu işiten kimsenin de:  "Yerhamukeallah" "Allah sana merhamet etsin" demesi gerekir. Aksıran kişi, yanında "Yerhamukeallah" denildiğini duyunca:  "Yehdina ve yehdikumullah " " Allah bize ve size hidayet versin". Veya, "Yehdikumullahu ve yuslihu balekum" "Allah, sizi doğru yola yöneltsin ve işlerinizi düzeltsin" demelidir.  (Buhari, Edep: 125)

Vasıtaya Binerken Okunacak Dua:

Önce besmele okunur; üç tekbir getirilir. Sonra:
Okunuşu: "Subhanellezi sehharalena haza ve ma kunna lehu mugrinine ve inna ila rabbina lemungalibun."
Anlamı: "Bunu bizim hizmetimize veren Allah'ın şanı ne yücedir. O'nun ihsanı olmasaydı biz buna güç yetiremezdik. Muhakkak ki biz Rabbimize döneceğiz."  (Zuhruf Suresi 13-14)

Eve Girerken Okunacak Dua:

Okunuşu: "Allahumme inni es'eluke hayral mevleci ve hayral mehraci bismillahi ve lecna ve bismillahi haracna va alallahi rabbina tevekkelna."
Anlamı: "Allahım! Her giriş ve çıkışımda senden hayır diliyorum. Allah'ın adıyla evimize girer, Allah'ın adıyla çıkarız ve Rabbimize dayanıp güveniriz."  (Ebu Davud, Edeb: 112)

Evden Çıkarken Okunacak Dua:

Okunuşu: "Bismillahi tevekkeltu alellahi la havle ve la guvvete illa billahil aliyyil azim."
Anlamı: "Allah'ın adını anarak (evimden çıkıyorum) ben, Allah'a dayanıp tevekkül ettim. (her türlü) kuvvet ve kudret ancak yüce Allah'ın yardımıyladır."  (Tirmizi, deavat: 34)

Gece Uykudan Önce Okunacak Dua:

Okunuşu: "Bismike Allahumme emutu ve ehya."
Anlamı: "Senin adını anarak ölür ve dirilirim (uyur ve uyanırım) Allahım!"  (Buhari, Deavat: 7)

16 Ekim 2017 Pazartesi

Holografik Anima ve Animuslarımız


Evrendeki tüm varlıklarda görülen teklikte ikilik özelliği, ortak ve gizli holografik bağların varlığına işarettir. Bizim için önemli olan bu bağların farkına varmak ve sonsuzlukla iletişim içine girebilmektir.
Medyumların, şamanların (kamların), şifacıların, Reiki enerjisi ile temas kuranların ve telepati gücüne sahip olanların pratikte yaptıkları, bu holografik yapıyı harekete geçirerek insanlığa faydalı olabilmektir.
Doğru olan Yin-Yang simgesinde olduğu gibi, birleşmiş ve kaynaşmış, dengeli bir kişilik elde edebilmektir.
Her insanda bulunan Anima-Animus ikiliği insanda teklik halinde birleşmesi sonucu “insan” varlığı oluşmuştur.
Jung'un da ısrarla belirttiği gibi her insanda holografik olarak kayıt edilmiş olan hem erkeklik hem de dişilik özellikleri mevcut.
Her erkeğin kişiliğinde-psişesinde, iki cinsin birbiri ile olan uyumu için gerekli ve empati kurmasını kolaylaştıran bir kadın yönü; Jung’un deyimi ile feminen taraf Anima (Venüs), kadınların tüm kişiliğinde de, erkek kutbu, maskulen taraf Animus (Mars) bulunur.
Anima ruhu, animus düşünceyi temsil eder.
Böylece, ortak bilinçaltı ile iletişim kurulur.
_______________________________________________A. Stevans bu durumu şöyle açıklıyor:
"Her erkek kendi içinde salt bu veya şu kadına ait olmayan ebedi bir kadın tasviri, belirli bir kadınlık imgesi taşır. Bu tasvir temelde bilinçdışıdır.
Ve başlangıçtan beri var olan kaynağın kalıtsal bir faktörüdür. Kadın eril bir unsurla dengelenir ve bu açıdan kadının bilinçdışı deyim yerindeyse eril bir damgaya sahiptir.(Stevans, 1999:64)"
_________________________________________________________
Jung, Freud, Adler gibi bilim adamları insanların doğal olarak çift cinsiyetli olduğunu ileri sürerler.
_________________________________________________________
A n i m a için, “Erkek bilinçötesi’nin kadın elemanıdır,” bu itibarla, erkeğin her iki cinsi birlikte taşıması gen ve seks kromozomaları ile de kanıtlanmıştır.
Bilindiği gibi, gerek kadın ve gerekse erkek, 23 çift = 46 kromozoma taşır ve bunların yalnızca bir çifti cinsiyeti belirler: Kadınlar (X X), ve erkekler (X Y) kromozomlarına sahiptirler.
Biyolojik açıdan bakıldığında zaten hepimizde cinsiyetimize göre az veya çok östrojen ve androjen hormonlar bulunur
İnsanın henüz bir fetüsken cinselliğinin farkına varamaması ancak hormonların etkisiyle gerçek cinsel kimliğini edinişi bu durum için çarpıcı bir örnektir.
Çocuklar da yine bu anlamda masumdurlar. Çünkü toplumda henüz cinsel kimlikleriyle tam bir erkek veya kadın olarak kabul görmezler.
--------------------------------------------------------------

Anima ve animus aynı zamanda bir aşk ilk örneğidir.
Eski bir Yunan mitolojisine göre insanın diğer yarısını ararken aslında karşı cinste bulduğunu sandığı şey, kendilerinin anima ya da animus ilk örneğini dolduran bir kişiliktir.
Burada karşılaştığımız şey içimizdeki karşıtlıklardır. Erkekler animalarıyla, kadınlar animuslarıyla karşılaşır. Karşıt cinsin etkileşimi, insanları çocukluk çağlarından başlayarak etkisi altına alır.
____________________________F. Fordham bunu şöyle açıklar:
Annenin oğlan çocuk için anima imgesinin ilk taşıyıcısı olması gibi, baba da kız çocuk için animus imgesini biçimlendirir. Bu imgenin kızın aklında derin ve büyüleyici bir etkisi olduğu görülmektedir. Öyle ki yaşamının ileriki dönemlerinde bile kız kendi adına düşünmek ve hareket etmek yerine, sürekli olarak babasının ağzından konuşmakta ve işlerini babasının yaptığı gibi yapmaktadır. (Fordham, 1997:70)
_________________________________________________________
Erkeği kadınsı hareketlere sürükleyen bu figür aynı zamanda ilişkilerini de belirler.
________________________________________________________
Jung, “Karşı cinsle ilişkimizin kalitesi, anima veya animus’u benliğimiz ile bütünleştirme derecemizle belirlenir” demiştir.
_________________________________________________________Jung'a göre
“Her anne ve her sevgili, erkeğin içindeki derin gerçekliği oluşturan, her zaman var olan, bu öncesiz imajın taşıyıcısı olmak zorunda kalır”
Bir başka deyişle erkek seçimlerini bu figüre göre yapar ve ilişkilerini buna göre yaşar. Bu da yetmezmiş gibi karşısındakinden bu figüre uymasını ister.
Aynı şekilde kadının içindeki bir erkek figürü Animus, kadının erkekler dünyasında varolabilmesini sağlar. Ancak Animus ,aynı erkekte olduğu gibi, kadının ilişkilerini de belirler.

___________________________________________Frieda Fordham, Jung Psikolojisi adlı kitabında şöyle der:
“Normal yaşam sürecinde, Animus bir çok erkek üzerine yansıtılacaktır. Bu yansıtılma sonucunda kadın, erkeği kendi gördüğü biçimde, yani Animus imajı biçiminde olduğunu kabul eder ve kadın için, erkeği olduğu durumuyla kabul etmek hemen hemen olanaksızdır. Bu tutum, kişisel ilişkilerde oldukça tedirginlik verebilir.
Böylesi ilişkiler ancak erkek kadının kendisi üzerine ürettiği varsayımlara uygun olarak davrandığı sürece düzgün bir biçimde sürüp gider.”
Tabii yukarıdaki paragraf erkek için de geçerlidir.
Bu özellikler birbirleri içinde uyumlu bir girişim ve kaynaşım içinde oldukları sürece insan dengeli ve huzurlu oluyor. Birinin diğerine fazlaca üstün gelmesi halinde karşı cinsi etkileyip kontrol altına almak arzusundan doğan dengesiz bir karakter ortaya çıkıyor.
_________________________________________________________
Jung kadının içindeki erkeğin ve erkeğin içindeki kadının uzlaşmasının mistik bir birleşmeye yol açacağını söylüyor.
SPITELLER bunu,
“Benim kadın ruhum!” (My lady soul) diye adlandırmıştı;
Jung’a göre erkek insan varoluşunun ilk ‘ruh’ imajı, anneden gelir, o, ‘anne’nin niteliklerini içe çevirir (internalization) ve o özellikler, gerek o ‘erkek’in ve gerekse ‘tüm insanların ortak bilinçdışında’ (COLLECTIVE UNCONSCIOUS) o n t o j e n i k ve f i l o j e n e t i k alanlarda, “arketip”ler (archetype) olarak devam eder.
Bu ‘iki’ cinslilik (hermaphrodite) oluşuma “içsel ikilik = inner duality”, birçok sanat eserlerinde rastlanır.
Örneğin 17. yüzyıl alkemist’lerin yaptığı bir heykelde, “taçlı” bir hermaphrodite görülür.
Orta Çağlarda bile, cinsel salgı bezlerinin fiziksel ve kimyasal fonksiyonları bilinmeden çok önce, “Her adam, içinde bir kadın taşır!” diye yazmışlardı.
Jung, bireyde ‘anima’nın gelişimini, tarih boyunca ‘sanat’ın gelişimine paralel olarak, dört aşamaya bölmüştür :
1. aşama: Primitive – ilkel materyal. Örneğin, Gauguin’in “Afrikalı Kadının Resmi” gibi.
2. aşama: Romantik güzellik. Örneğin Rönesans klasikleri.
3. aşama: Şehvet simgeleri. Porno’ya kadar gidebilen serbestlik, ya da tüm zıddı: Virgin Mary.
4. aşama: Tanrılaştırma. Örneğin “Old Testament – Ahdi Atik’de “12 yıldızlı Sapiento”.
Kadın’ın ‘anima’sı ise onun içindeki erkekleşme isteği. Hislerinin ve heyecanlarının erkeklerden daha oynak olmasına karşın, erkeklerden daha akıllı ve hesaplı kararlar verebilmeleri ve ‘daima haklı olmaları’ (babaları gibi.) Bu, birden fazla olabilir (animi).
Kadın’ın bu niteliğinin sanatta görüntüleri :
.JEANNE D’ARC’taki “kudsal inanç” (sacred conviction) ki, genellikle bir grup erkek arasında icra edilmesi icap eder.
.“Ölüm İle Danseden Kadın”, Bir 16. yüzyıl resmi.
.“1500 yılından bir manüskript: H a d e s , alt dünyaya kaçırdığı P e r s e p h o n e ile.
.”Ölüm Şeytanı ile Konuşma” (Demon of Death) : ‘O artık beni sevmiyor.’
_________________________________________________________
Eğer biz kendi Anima ya da Animus’umuzu çok iyi tanımıyorsak, karşımızda bize uygun insanı da tam olarak tanıyamayız. Bu durumda Anima ya da Animus’a en yakın insan sevgili olarak karşımıza çıkar.
Bu karşımıza çıkış aynı zamanda metafizik bir hal de alır. Bu birleşmeye eşlik eden birtakım “işaretler” ortaya çıkar. Birlikte “metafizik” tecrübeler yaşanır. Sonuçta bir “metafizik aşk” ortaya çıkar. Bir masal aleminde büyülü bir aşk yaşanmaya başlar.
Eğer kişiler Anima ve Animus’unu iyi tanıyorlarsa sorun çıkmaz , böyle olmadığı durumlarda ise ilk çelişkiler ve dolayısıyla anlaşmazlıklar çıkar.
Burada düşülen en önemli tuzak Anima ya da Animus’u yeterince tanımamaktan ötürü, Anima ya da Animus’u karşıdaki sevgili üzerinden tanımlamaktır.
Anima ve Animus da bu şekilde tanımlanır; karşıdaki sevgili, bütün eksikliklere rağmen Anima ya da Animus’un yerini alır.
O gizemli karşı cins artık bir bilinmez değil karşımızdaki sevgilidir. Yaşamın her eylemi onunla birlikte tanımlanmıştır.
İşte o trajik ayrılık anı geldiğinde Anima ya da Animus ile olan bağ da kopar ya da biz öyle zannederiz. Biz öyle zannederiz, çünkü kendi Anima ya da Animus’umuzu tanıyacak yerde karşıdaki sevgili üzerinden tanımlamışızdır.

Böylece sorun varoluşsal boyuta taşınır ve hayatın sorgulanması başlar. Bu metafizik dönem görece uzun sürmese de, bu “aşk”ın yerini tutan başka bir aşk gelmez, çünkü Anima ya da Animus’a yeniden ulaşılması gerekir. Genel bir isteksizlik başlar, melankoli buna eşlik eder, metafizik bir yas var olmaktadır. Her ne kadar “unuttum” derse de kişi bir gün bir sembol ile O’nu hatırlar.
Bu noktada kişi özgürlüğünü yitirir. Oysa ilişkide de özgürlük olmadığını anımsamaz.
Karşıdakine yüklenen Anima ya da Animus, kişinin kendini karşısındakine bağlarken, karşıdakini de, bu yükün altına sokar. Kişinin özgürleşemediği saplantılar çoğalır.
Öncelikle “ex” sevgilisinden özgürleşemez çünkü hâlâ Anima ya da Animus’u ona kaptırmıştır.
Öte yandan tanımlayamadığı Anima ya da Animus’tan dolayı anne ya da babadan aldığı kalıplardan özgürleşememiştir.
Kişinin özgürlüğüne kavuşması için ilk yapması gereken, çok zor olsa da, önce yaşamı “ex” üzerinden tanımlamaktan vazgeçmesi ve bütün kavramları yeniden gözden geçirmesi ve artık yeniden yalnız ama bir birey olduğunu kabul etmesidir.
_________________________________________________________
Ne yazık ki günümüz toplumunda bir çoklarımız içimizdeki bu iki enerjiyi bir denge içinde ilişkilendirmeyi beceremiyoruz
_________________________________________________________
Biz, bize dikte edilmiş toplumsal kalıpların tuğlalarının tek tek yıkıldığı bir süreçte geldik buraya. Yeni toplumsal yapının inşaatı bizlerin elinde.
Eserimizin bizi yeni çağa güvenle taşıyabilmesi için önce her iki cins enerjinin dengelendiği bir iç yapı oluşturmamız gerekiyor.
Yani her şey bireyde bitiyor.

15 Ekim 2017 Pazar

"Halkımız Tarafından Üretilmiş İnsanın Korkudan Ödünü Koparan Cinlerle İlgili 15 İnanış"

"Halkımız Tarafından Üretilmiş İnsanın Korkudan Ödünü Koparan Cinlerle İlgili 15 İnanış"

Cinler neredeyse her toplumda varlığı konuşulan, varlığı ve yokluğu hala tartışılan gizemli varlıklar. Sinemadan, en eski masallara kadar bir çok metne de konu olan bu varlıklar ile alakalı toplumumuzda söylenegelmiş bazı söylemlere yer verdik. Umarız çok korkmazsınız.

1. "Cinler banyoda ve duvar deliklerinde yaşarlar."
2. "Akşamları tırnak kesersen cinler gelir."
3. "Aynalara çok bakmamak lazım. Cinleri görürsün."
4. "Geceleri dışarıda ayakta işersen cin çarpar."
5. "Tuvalette şarkı söylersen cin çarpar."
6. "Gece yüzünü yıkamadan yatarsan sen uyurken cinler gelip yüzüne işer."
7. "Geceleri ıslık çalma cinleri çağırırsın."
8. "Çöpün içine su dökme çarpılırsın."
9. "Eşikte durma cin çarpar."
10. "Gece vakti türkü söylersen yine cin çarpar."
11. "Gece vakti çekirdek çitleyip çok sesli gülersen cinler sana musallat olur."
12. "Ağaç diplerinde taharet olunursa cinler çok fena çarpar."
13. "Çöpe sıcak su dökülmez cinlerin çocuklarının bacakları yanar ve sana cin çarpar."
14. "Soğan kabuğu cinlerin parasıdır. Yakarsan cin çarpar."
15. "Cinler geceleri çocukların yanına gidip onları yataklarına işetir."
16. "Bazı banyo cinleri bakire kızları çıplak yıkanırken görürse aşık olup onlara musallat olur."

https://78.media.tumblr.com/c58b933c691dc3cb3ea1e0bb3aa9655f/tumblr_n7uitaDYTV1tehs0qo1_500.gif

Bu Blogda Ara