24 Mart 2016 Perşembe

Klasik Müziğin Yararları

Klasik Müzik ve Psikoloji Deneyleri
Klasik müzik dinlemenin bireyler üzerindeki etkilerine yönelik çeşitli deneyler yapılmaktadır. Bu konuda Amerika Bucknell Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonuçları, majör ezgilerin insanlarda mutluluk, minör ezgilerin ise hüzün duyguları yarattığını kanıtlar niteliktedir.
Klasik müzikle ilgili araştırmalar, bebekler ya da çocuklar üzerinde de sıklıkla yapılmış, bu araştırma bulguları genel olarak klasik müzik dinlemenin bebeğin daha anne karnındayken (6 ve 7. Aydan itibaren) her türlü gelişimini olumlu etkilediğini ve bebeğin ya da çocuğun büyümesini hızlandırdığını rapor etmektedir.
Bu deneyler, insanlarla sınırlı kalmamıştır. Daha başka canlı organizmalar üzerinde de klasik müziğin etkilerini araştıran deney bulguları mevcuttur. Bu deneylerden birisi, bitkilerin büyüme hızı ve klasik müziği konu almış, deney sonuçlarında klasik Hint müziği ile Bach dinletilen seralardaki bitkilerin, müzik dinletilmeyen ya da yüksek sesli rock müzik çalınan seralardaki bitkilere göre daha hızlı büyüdüğü ortaya çıkartmıştır.
Peki doğayı bile etkileyen ve etkileri ‘Mozart etkisi’ kavramının doğmasına yol açan klasik müzik dinleyiciler üzerinde ne tür etkiler yapmaktadır:

1.Klasik müzik, bebeklerde zekâ gelişimini olumlu yönde etkileyerek bebeğin gelişimini hızlandırmaktadır.

2.Klasik müzik, bireyin dinlenmesini, rahatlamasını sağlamaktadır.

3. Klasik müzik doğru ritimler ve müzikler seçildiği sürece ders çalışma müziği olarak motivasyon arttırıcı etkisi sebebiyle kullanılabilmektedir.

4.Klasik müzik, insan psikolojisinde ezgileri yoluyla mutluluk duyguları yaratabilmekte ve klasik müzik dinleyen bireylerin kendilerini daha iyi hissetmelerine yol açmaktadır.

5.Klasik müzik dinletilen çocukların sorunlu davranışlar sergileme oranları düşmektedir.

6.Klasik müzik, depresyon gibi olumsuz psikolojik durumlarda bir iyileştirici rolü oynayabilmekte ve hastanın gerilimini azaltmaktadır.

7.Klasik müzik, bireylerde öğrenme kapasitesini geliştirmektedir.

8.Klasik müzik dinleyiciyi stresten uzaklaştırmaktadır.

9. Düzenli olarak klasik müzik dinlemek bireylerin motivasyon ve dikkat sürelerini arttırmaktadır.

#KlasikMüziğinYararları #ClassicalMusic #RuhsalTedavi


Bu Blogda Ara