23 Mart 2016 Çarşamba

Klasik Müzik Tarihi ve Keşfi


Neden klasik müzik onca kişi için büyük bir anlam ifade ediyor ? Bu müzik türünden ilham alanlar arasında Frank Zappa'da vardır. Sting, Charlie Parker, Albert Schweitzer ve milyonlarcası da bu müzikten ilham alanlar arasındadır.

Günümüz Anadolu kültürü içinde Avrupa’da olduğu gibi geniş bir dinleyici kitlesi bulunmamakla birlikte klasik müzik, çok sesli özelliği ve belki de hiçbir müzik türünde görülmeyen disiplinli yapısı ile asırlar boyunca dünya müzik tarihi içerisindeki yerini korumuştur. Zor bestelerin müziği olan klasik müzik, tür olarak, dinleyiciler üzerinde yaptığı etkiler bakımından psikoloji-müzik ilişkisini araştıran çalışmalarda en önemli değişkenler arasında yer almaya devam ediyor...
Klasik Müzik ve Psikoloji Deneyleri

Klasik müzik dinlemenin bireyler üzerindeki etkilerine yönelik çeşitli deneyler yapılmaktadır. Bu konuda Amerika Bucknell Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonuçları, majör ezgilerin insanlarda mutluluk, minör ezgilerin ise hüzün duyguları yarattığını kanıtlar niteliktedir.
Klasik müzikle ilgili araştırmalar, bebekler ya da çocuklar üzerinde de sıklıkla yapılmış, bu araştırma bulguları genel olarak klasik müzik dinlemenin bebeğin daha anne karnındayken (6 ve 7. Aydan itibaren) her türlü gelişimini olumlu etkilediğini ve bebeğin ya da çocuğun büyümesini hızlandırdığını rapor etmektedir.

Bu deneyler, insanlarla sınırlı kalmamıştır. Daha başka canlı organizmalar üzerinde de klasik müziğin etkilerini araştıran deney bulguları mevcuttur. Bu deneylerden birisi, bitkilerin büyüme hızı ve klasik müziği konu almış, deney sonuçlarında klasik Hint müziği ile Bach dinletilen seralardaki bitkilerin, müzik dinletilmeyen ya da yüksek sesli rock müzik çalınan seralardaki bitkilere göre daha hızlı büyüdüğü ortaya çıkartmıştır.

#KlasikMüzikTarihi #KlasikMüziğinKeşfi #ClassicalMusic #RuhsalTedavi #Psikoloji


Bu Blogda Ara