21 Şubat 2018 Çarşamba

Rüya ve Çeşitleri 5 Lucid Rüya


Lusid Rüya

Lusid rüya meydana getirmeyi öğrenmeden önce, genel olarak rüyalarınızı gözlemlemeyi ve kontrol etmeyi öğrenmelisiniz. Bunun anahtarı basitçe, sistematik gözlemle etkisi ikiye katlanmış kendi kendine telkindir. Rüya kontrolünü irdeleyen harika bir çalışma, kendisi de lusid rüyalar gören San Fransisco'lu psikolog Patricia Garfield'den gelmiştir; daha ayrıntılı açıklamalar ve öneriler için onun Creative Dreaming (Yaratıcı Rüya Görme) adlı eserine başvurabilirsiniz. Biz buraya eserdeki temel teknikleri almakla yetineceğiz.

Dr. Garfield'in metodik rüya kontrolünü öğrenmek için önerdiği belli aşamalar şöyledir:

Rüyalarınıza karşı tavrınızı saptayarak işe başlayın. İster şahsî gözlem isterse akademik bir araştırma sonucunda olsun, fakat mutlaka rüyalarınızın önemli olduğu, bazı şeyler söyledikleri ve onların öğretici olduklarına kanaat getirmiş olmalısınız. Eğer uyandığınızda gördüğünüz rüyayı hatırlıyorsanız, ona aldırmazlık etmeyin. Onu analiz etmeye, sorgulamaya ve sizin için ne gibi mesajlar taşıdığını bulmaya çalışın. Rüyalarınızın önemini bir kez fark ettiğinizde, onların tesirlerini deneyimlemeye başlayabilirsiniz. Rüyalarınızı dikkate alırsanız, size karşılık vereceklerdir.
Temel teknik, uyumadan önce belli bir kişi veya konuyla ilgili bir rüya göreceğinizi kendinize telkin etmektir. Garfield görme niyetinde olduğunuz rüyayı bir cümleyle ifade etmenizi, gevşemenizi, cümleyi tekrarlamanızı ve niyetinizin gerçekleştiğini hayal etmenizi özellikle önerir. "Bu gece arkadaşım
......... 'i rüyamda göreceğim." şeklinde bir ifade yeterlidir. Yani yatağa girdiğiniz zaman hemen uyumayın. Göreceğiniz rüyalar için biraz hazırlık yapın.

Bu psikolojik egzersizi uygularken rüyalarınızı hatırlama konusunda da gelişme kaydettiğinizi göreceksiniz. Rüya içeriğiniz üzerinde bir miktar kontrol kazanmaya başladıkça, hatırlamanız da daha yoğunlaşacak ve sıklaşacaktır. Ayrıca uyandığınız anda rüyalarınızı yazmanın da çok yararı dokunabilir. En iyi şekil sabah uyanır uyanmaz hemen kalkmayıp ne gördüğünüzü hatırlamaya çalışmanızdır. Eğer hatırlayamıyorsanız, pozisyonunuzu değiştirin. Her nedense bu hareket çoğu zaman rüyanızla ilgili bazı çağrışımlara yol açacaktır. Rüyanızı hatırlar hatırlamaz yazın veya bir banda kaydedin. Bu şekilde onlara toplu hâlde bakabilir ve kontrol konusunda ne kadar mesafe aldığınızı görebilirsiniz. Bazen de gün ortasında bir gece önceki rüyanızı hatırlatan bir şey görmeniz ya da işitmenizle, rüyanızın anılarının kendiliğinden aklınıza geldiğini bulgulayabilirsiniz.

Rüyalarınızda bir ölçüde kontrol sağlayabildiğinizi gördükten sonra lüsid rüyalar meydana getirmeye başlayabilirsiniz. Bu birçok şekillerde yapılabilir. En az karmaşık olanı, kendi kendinize telkin, yani kendinize öyle olacağını söylemeniz ya da talimat vermeniz yoluyladır. Bu arada, en iyi lüsid rüyaların iyi bir uykunun ertesinden, sabahın ilk saatlerinde oluşma eğiliminde olduklarını bilmeniz iyi olur. Sabah ilk uyandığınızda hemen kalkmayıp biraz daha uyumaya niyetlendiğiniz zamanlar idealdir. Bu fenomen muhtemelen normal uyku psikolojisinin bir ürünüdür, çünki çoğu insanın ilk rüya periyodu uykuya daldıktan 70-90 dakika sonra başlar.

Bu Blogda Ara