Allah’ın (c.c.) İsimlerini Koymada Hudut Nedir?
Çocuğa kullanılan isimlerin çocuğun ruhuyla uyum içinde olmasının altını çizerken bir hususun mutlak surette dikkate alınması gerekir. Bu da Cenab-ı Hakk’ın kudret, azamet ifade eden isimleridir. İnsan ruhunun kaldıramayacağı böylesi isimleri kullanmak dini açıdan uygun olmamasının yanı sıra psikolojik açıdan da doğru değildir.
Örneğin; Samet ismi Hz. Allah’ın isimlerinden bir isimdir ve anlamı “hiçbir şeye muhtaç olmayan ama her şeyin ona muhtaç olduğu zat” demektir. İşte bir insana bu tür isimle sürekli hitap edilmek çocuğun kendini beğenmiş ve kibirli olmasına sebep olmakla beraber kişiyi fıtratında olmayan bir şeye zorlamaya sebeptir.
Misalleri çoğaltmak mümkündür. Sultan, Nur, Rahman gibi isimler güzel olsa da insan ruhuna uygunluğu noktasında bir kere daha düşünülmesi gerekmektedir. Eğer illaki Cenab-ı Hakk’ın isimlerinden biri konulmak isteniyorsa başına kul manasına gelen “abd” kelimesi gelmelidir. Abdurrahman, Abdüssamet gibi…
Kuran-ı Kerim’de Geçen Her İsim Uygun Olmayabilir…
İsim hususunda dikkatlerden kaçan hususlardan birisi halk arasında illaki Kuran-ı Kerim’den isim bulma cehaletidir. Anlamı olmayan ya da kötü anlam çağrıştıran isimlerle alakalı olarak “Neden bu ismi koydun?” denildiğinde “Kuran-ı Kerim’de geçiyor” cevabıyla karşılaşılmaktadır. Oysaki bir ismin güzel olması için illaki Kuran-ı Kerim’de olması gerekmez. Kaldı ki Kuran-ı Kerim’de güzel isimlerin yanı sıra İblis, Karun, Haman, Firavun ve Ebu Leheb gibi kötü isimlerde vardır.
Mesela; Aleyna ismi birçok aile tarafından manası esenlik ve Allah’ın iyi kulları olarak bilindiği için tercih edilmektedir. Fakat bu yanlış bir bilgidir ve bu mana ile alakası bile yoktur. Aksine Aleyna Arapça gramer bilgilerinde yer alan bir sebepten ötürü bela üzerimize olsun demektir.
Dolayısıyla kişi illa da Kuran-ı Kerim’den bir isim koymak istiyorsa evvela manasını sağlam kaynaklardan araştırmalı, yukarıda bahsettiğimiz şartları taşıyan güzel manalı bir isim olmasına özen göstermelidir.