13 Aralık 2015 Pazar

Tarihin En Gizemli Yok oluşu... Aztek-Maya-İnka...


★ Maya Uzmanı Astrofizikçi Cotterell bu konu hakkında şöyle demiştir :
"Vatico Latin Kitabesi"ne göre bahsettiğimiz medeniyetler çok acı bir şekilde son buldu''
★ Maya uzmanlarından Brooks, Mayalar'ın çöküşünü, M.S. 600 ve 1100 yılları arasında tropikal enlemlerde baş gösteren iklimsel nemliliğin değişimine bağladı.
★ Sheret S Chase de benzer şekilde M.S. 790 ve 810 yılları arasında Maya Uygarlığı'nın kuraklığa maruz kaldığını iddia etmiştir.
★ Mayaların ağaç kabuklarına yazdıkları günümüze kalabilmiş en eski kitapları olan Dresden Kitabesi'nde de Mayaların yok oluşuna değinilmiştir. Ancak yok oluş ne iklimsel bir bozukluk nede kuraklıktan değil, gizemli bir doğa olayıyla gerçekleşmiştir.
★ Binlerce yıldır gizemi çözülemeyen Maya Uygarlığı, esrarını korumaya devam ediyor. On dokuzuncu yüzyıl sonlarında Meksika’da yapılan araştırmalarda bölgenin gizemli uygarlığının izine rastlayan arkeologlar, sık ormanların içinde sanki doğa tarafından saklanmış gibi duran, dev taş anıtların ve tapınakların sırrını çözmek için araştırmalarını yoğunlaştırdılar.
★ Bu balta girmemiş ormanlarda, Mısır piramitlerini andıran büyük taş tapınakların ve görkemli piramitlerin ne işi vardı? Nasıl, ne zaman, kimler tarafından yapılmışlardı? Üstelik bu dev taş binaları yapanlar Mısır hiyerogliflerine benzeyen yazılarla eserlerini süslemişlerdi de…
★ 1869 yılında Fransız din adamı Brasseur De Bourbourg’un, Madrid Kraliyet Kütüphanesinde, bölgeye ilk gelen rahip Diego De Landa’nın eski kayıtlar arasında kaybolmuş ‘Relacion De Las Cosas De Yacatan’ adlı günlüklerini bulması, Batı’nın Mayaları anlamaya başlamasındaki en önemli adımlardan biri oldu…
★ Günlüklerde yer alan yok oluş batı ve doğu medyasını haftalarca meşgul etti. Binlerce kitap ve makale yazıldı, peki kendi çağdaşlarına göre inanılmaz derecede ileri olan bu medeniyetler nasıl yok oldu... ?

Bu Blogda Ara