Kırmızı kantaron, 10 ile 50 cm aralığında değişiklik gösteren iki yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri kırmızı ve 4-5 parçalı, yaprakları sapsız ve yumurta şeklindedir. Ülkemizde Kanotu, Koyunkıran, Mayasılotu, Kepirotu, Binbirdelikotu ve Yaraotu diye de bilinen adları vardır. Balçıklı ve kireçli toprakları severler. Kumlu topraklarda ve bataklıklarda da yetişebilirler. Yetiştiği bölgeler Avrupa ve Türkiye’dir. Ancak anavatanı Orta Asya, Afrika, Kuzey Amerika ve Avrupa’dır. Çiçekleri güneşin doğması ile açar, güneşin batımı ile kapanırlar. Bu çiçekleri toplu halde bulmak zordur. Sadece bataklıklarda toplu olarak yetişirler. Keskin acı bir tadı ve baharlı bir kokusu vardır.
Kırmızı kantaron Hippokrates zamanından beri bilinen bir bitkidir. Orta çağda kırmızı kantaronun şeytanı kovduğuna inanılırdı. Yüzyıllar öncesinde göz ve yara tedavilerinde, adet söktürücü, peklik giderici, mide ekşimelerinde, kan yapıcı ve güçlendirici olarak kullanılmıştır.
Kırmızı kantaronun çiçekli bitkilerinden ve kökünden yararlanılır. Kantaron bitkisi kurutulduktan sonra kaynamış suda 10 dakika demlenerek çayı yapılır. Amerika ve Avrupa’nın birçok ülkesinde ise çay yerine bu bitkinin çiçek, yaprak ve saplarından elde edilen kapsül halinde satılan çeşidi de bulunmaktadır.
Kırmızı kantaronun faydaları
Sindirim bozukluğu, mide yanmaları ve ekşimelerinde oldukça yararlıdır ve hazmı kolaylaştırarak iştah açar.
Ateş düşürücü ve ter yapıcı özelliği de bulunmaktadır.
Kansızlık tedavisinde ve karaciğeri güçlendirmede yararlı bir bitkidir.
Gaz şişkinliklerinin giderilmesine ve inatçı kabızlıklara iyi gelir.
Zeytinyağında bir yıl bekletilirse iltihap ve yara iyileştirmede çok etkilidir.
Hastalık sonrasında iyileştirmeyi hızlandırır ve insanı kuvvetlendirir.
Şeker hastalığının iyileştirmesinde de kullanılmaktadır.
Uyku bozukluklarında etkilidir.
Kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır.
Prostat önleyicidir.
Romatizma ağrılarının giderilmesinde faydalıdır.
Damar sertliği ve akciğer hastalıklarında yararlıdır.
Astımda faydalıdır ve balgam söktürücüdür.
Kırmızı kantaron otundan elde edilen yağı sivilce izlerini ve ciltte oluşan lekelerin giderilmesinde de kullanılmaktadır. Bu bitkiden elde edilen yağ ile bel ve sırt bölgesine masaj yapıldığında faydası görülmektedir.