Pembe kantaron yağı, pembe veya sarı renkli olabilen naif, zarif ve güzel bir çiçekli bitkidir. Pembe kantaron yağı elde edebilmek için, pembe veya daha koyu renkli olabilen çiçeklerin güneşte toplanması gerekiyor. Pembe kantarona bazı yerlerde kırmızı kantaron da denilmektedir. Osmanlı zamanında savaşların kantaron sayesinde kazanıldığı bile söylenmektedir. Ağrıyı kesen ve yaraları tedavi eden özelliği ile Osmanlı devletinin girdiği savaşlarda yaralananlar için şifa kaynağı olmuştur.
Pembe Kantaron Yağı Nasıl Hazırlanır?
Pembe kantaron çiçekleri isteğe göre toplanır veya aktarlardan alınabilmektedir. Toplamak için temmuz ayı en uygun aydır. Çiçeklerin çokluğuna göre bir kavanoza koyulup üzeri zeytin yağı ile kapanana kadar zeytin yağı eklenir. 5- 6 gün kapağı açık bir şekilde mayalanmaya bırakılır. Bu süre boyunca arada bir çalkalanarak güneşte bırakılmalıdır. Daha sonra da bir ay kapağı kapatılarak güneşte bekletilmelidir bu uygulamaya güneşte pişirmek de denilebilir. Bu süre bitiminde çiçekler bir süzgeç yardımı ile süzülerek yağ elde edilir. Elde edilen yağ koyu renkli kaplarda saklanmalıdır.
Pembe Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?
Pembe kantaron bitkisinin faydaları aslında pek çoktur. Bazen pembe kantaron yağı ile bazen de çayı yapılarak şifa kaynağı olabilmektedir.
Yanıklar üzerinde acıyı dindirici ve yanık izlerini geçirme gibi özelliği vardır.
Deride oluşmuş morlukların geçirilmesinde etkilidir.
Varisleri damar büzme etkisi ile geçirir.
Kan şekerini düşürmektedir.
Sedef hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
Mide ülseri ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarının geçirilmesi için dahilen uygulanabilmektedir.
Akne tedavisinde etkilidir. Ciltteki pürüzlerin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Cilde bakım kürü olarak uygulandığında cildi yeniler. Et benlerinin giderilmesi için günde en az iki kere sürülerek kurutulmasına yardımcı olmaktadır.
Uçuk tedavisinde de faydalıdır.
Hücre yenileyici özelliktedir. Bu özelliği sayesinde hasar görmüş saç derisini yenileyerek dökülen saçları güçlendirir.
Sırt, bel, kas ve benzeri ağrılara romatizma ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.
Pembe Kantaron yağı dahilen kullanılacaksa günde bir tatlı kaşığından fazla alınmamalıdır.
Pembe Kantaron yağının Yan Etkileri Var mıdır?
Kan basıncını etkileyen bir bitki olduğu için yüksek tansiyon hastalarının kullanması tavsiye edilmemektedir.
Hamilelerde kullanımı ile ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır.
Bazı kimselerde alerji oluşturduğu bildirilmiştir.
Işığa hassasiyet oluşturan bir bitkidir bu yüzden özellikle açık tenli kimselerin ışıklı ortamlardan kaçınması gerekmektedir.
Çeşitli ilaçlar ile yan etki oluşturabilecek etkileşimleri olabileceğinden doktora danışarak kullanılması önerilmektedir.