29 Nisan 2016 Cuma

Duanın Önemi

Dua nedir? Duanın önemi nedir?

Dua nedir: Dua, Allah’a yalvarma, yakarma, ondan maddi ya da manevi bir şeyler istemektir. Dua, Allah ile kul arasında bir iletişim yoludur. Aslında genel anlamıyla bütün ibadetler birer duadır. Namaz kılarak, oruç tutarak, zekat vererek, hac yaparak dua etmiş oluruz. Bunun dışında bir de daha dar ve özel anlamıyla dua vardır. Bu anlamıyla dua, kulun ihtiyacı olan şeyleri yaratıcısından istemesi,  derdini ve sıkıntısını gidermesini talep etmesi, verdiği nimetler için O’na şükretmesi, O’ndan günahlarını affetmesini dilemesidir. Dua, yaratıcısı Allah’ın yüceliği, cömertliği zenginliği ve kudreti karşısında insanın, kendi küçüklüğünü, çaresizliğini, mahrumiyetini ve acizliğini hissedip ifade etmesinin bir şeklidir.

İnsanın yaratıcısı katındaki değerini belirleyen en temel etkenlerden biri duadır. Zira kişi, dua ederek kendi acizliğini kabul etmekte, Allah’ın yüceliğini ifade etmektedir. Bundan dolayıdır ki Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur: “De ki: Duanız almasa, Rabbim size ne diye değer versin!” (Furkan 25/77)

Dua etmek, hiçbir şey yapmadan, elimiz kolumuz bağlı oturup ihtiyaçlarımızı peş peşe sıralayarak Allah’tan sadece “istemek” değildir. Elbette ihtiyaç duyduğumuz şeyleri Allah’tan isteyeceğiz.  Ancak elimizden gelenleri yapmak, imkanlarımızı kullanmak da fiili bir duadır. Dua etmek, “Ben dua ettim” diyerek üstümüzden sorumluluğu atmak, ihmalkarlığa kapılmak değildir. Duada hal ve kal bir olmalı,fiilen yapılan sözlü dua ile, dil ile istenenler ameller ile desteklenmelidir.

Dua insanın yalnızca kendisi için  gerçekleştirdiği bir eylem değildir. Kendimiz için de ettiğimiz gibi başkaları için de dua ederiz.   Hatta sadece insanlar için değil, canlı cansız bütün varlıklarla daha güçlü ilişkiler kurmamızı sağlar,onlara karşı hissettiğimiz sevgiyi çoğaltır, aramızdaki yakınlığı arttırır. “Bereket versin!”, “Allah şifa versin!”, “Hayırlı yolculuklar!”, “Eline sağlık!”, “Allah rahmet etsin!”, “Kolay gelsin!” gibi ifadeler başka insanlar için yaptığımız dualara birer örnektir.

Dua, bizi manevi ve psikolojik açıdan geliştirir. Hiçbir zaman yalnız olmadığımızı dua ederek hissederiz. Dua, Allah ile kurduğumuz bağı güçlendirdiği gibi zorda kaldığımız durumlarda Allah’ın bize yardım edeceği duygusunu kazandırarak ümitsizliğe kapılmamız engel olur. Dua, yalnızlık korkusuna, umutsuzluk uçurumuna, sıkıntı karanlığına, günahın ağırlığına karşı müminin devası ve ışığıdır.

Dua etmek acizliğimizi dile getirmektir. Dua nedir dua eden kişi alçak gönüllü olmayı, şeytanın en önemli özelliği olan kibir ve  büyüklenmek ten uzak durmayı öğrenmiş olur. Dua, kalemsiz ve kağıtsız olarak dileklerimizi doğrudan Allah’a ilettiğimiz dilekçelerimizdir. Dua ederken Allah ile aramıza hiçbir kimseyi aracı kılmadığımız için İslam inancının temeli olan “taevhid”, yani Allah’ın bir olduğu ilkesini de ortaya koymuş oluruz.

Bu Blogda Ara