24 Ağustos 2015 Pazartesi

Mitolojik Canlılar 1

Satir
 
Satirler, Yunan mitolojisinde yer alan yarı keçi yarı insan kır ve orman koruyucularıdır. Gövdelerinin  belden  üstü  insan,  belden  aşağısı  ise teke  biçimindedir.  Satirler  çoğunlukla ellerindeki flüt ile birlikte tasvir edilir.
Nemf (Nymphe) 
 
Su  perileridir. Yunan  Mitolojisinde yeri  ve denizi  dolduran  dişi, tanrısal varlıklardır. Ölümsüz değillerdir ama çok uzun yıllar yaşarlar ve hep genç ve güzel kalırlar. Mitlerde genellikle perilerin güzelliğine vurgu yapılır.
Peri
 
Birçok farklı kültürün efsane ve mitolojisinde bulunan bir ruh veya doğaüstü yaratıktır. Genellikle insan görünümünde, çoğunlukla çok küçük olan ve uçmak, büyü yapmak, geleceği görmek veya etkilemek gibi doğaüstü güçlere sahip olduğu düşünülen ve böyle tasvir edilen varlıklardır. 

Ejderha
 
Kanatlı,  dikenli  kuyruklu,  derisi  pullu,  ağzından  ateş  saçan  dev  kertenkele  ya  da yılan biçimindeki efsanevi canavardır. Batı tasvirleri kanatlıyken, Doğu'daki tasvirlerde kanat bulunmaz. Ejderhalarınkine benzer özellikler içeren efsanevi yaratıklar neredeyse her kültürde mevcuttur. Kahramanın egosunu sembolize ettiği söylenmektedir. 
Elf
 
Doğaüstü varlık  türüdür.  Elfler İskandinav,  Anglo Sakson  ve Cermen  kültür  kollarına ayrılan  kuzey  kültürünün  çok  popüler  bir  halk  inanışı  figürüdür.  Aslen  İskandinavya  ve İngiltere mitolojisinde yer aldığı varsayılan peri halkına verilen addır. Elfler kimi zaman iyi yürekli,  şefkatli,  hastalıkları  iyileştiren,  bitkilerin  ve  taşların  gizli  sırlarını  öğreten varlıklarken; kimi  zaman  zararlı,  hilekâr  ve  tehlikeli  olabilirler.  Şaşırtıcı  güzelliktedir. Melodik bir ses tonuna sahiptirler. Elfler 1200 yıldan fazla yaşarlar. Bu yaşamın sonucunda ya yaşamdaki kötülüklerden sıkıldıkları için ölümü tercih ederler ya da bilinmeyen bir diyara göç ederler. Bu nedenle Elflerin ölümsüz oldukları söylenir. Elfler narindirler ancak hızlı ve güçlüdürler.  
Dev
 
Birçok  farklı  kültürün  efsane  ve  mitolojisinde,  masallarında  yer  alan  bir  doğaüstü yaratıktır.  Genellikle  insan  görünümünde  fakat  anormal  büyüklükte  ve  çok  kuvvetli  tasvir edilmiştir. Masallarda yaşadıkları yerler genellikle mağaralar, ormanlar ve dağlardır.
 
Denizkızı
 
Denizkızları,  belinden  yukarısı  dişi  bir  insan  görünümünde  olan,  ama  aynı zamanda  bir  balık  kuyruğuna  sahip  olan  efsaneleşmiş  canlılardır.  Dünya  üzerinde  birçok kültürde denizkızları  farklı ama birbirine çok  yakın şekillerde betimlenmiştir. Denizkızları boğulma tehlikesi geçiren erkekleri   kurtaran   iyi   kalpli   deniz   canlıları   olarak betimlenmişlerdir. Aynı zamanda bu erkekleri su altındaki krallıklarında yaşamaya da davet ederler.  
Sirenler
 
Yunan  mitolojisinde Sirenler  ya  da Seireneler  adada  yaşadıklarına  inanılan  deniz yaratıklarıdır. Bu yerlerin tamamı uçurumlarla ve kayalıklarla çevrili olarak betimlenmiştir. Buralarda dolaşan denizciler, sirenlerin söylediği şarkıdan  büyülenip gemilerini kayalıklara doğru  sürmüşler  ve  sirenlere  yem  olmuşlardır.  Sirenler,  denizkızlarından  farklı  olarak  iki kuyruğa sahiptirler. Bu yarı insan yarı balık vücutlu insansıların efsaneleri M.Ö. 5,000 yılına kadar dayanır.  
 

Bu Blogda Ara